Muzyka kreolska

przez Emilia Lenz-Camacho

W Peru, kultura kreolska to kultura wybrzeża, pielęgnowana głównie w Linie, ale
nie tylko. Stanowi mieszankę kultury lokalnej, europejskiej oraz afrykańskiej (Muzyka afroperuwiańska).
Muzyka kreolska to właśnie jeden z przejawów tej bogatej kultury, w którym przeplatają się rytmy trzech
kontynentów.

Przystanek 1 – Lotnisko

przez Emilia Lenz-Camacho

Aeropuerto Internacional Jorge Chávez (LIM/SPIM), czyli Międzynarodowe Lotnisko im. Jorge Chávez to jedna z tych rzeczy, którymi należy się w Peru zachwycać tuż obok Machu Picchu i lokalnej kuchni. Dlaczego? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Salsa criolla

przez Emilia Lenz-Camacho

Surówka z czerwonej cebuli to jeden z moich ulubionych dodatków do peruwiańskich dań. Odświeżająca i przepyszna, komponuje się z większością dań chyba w każdej kuchni świata. W Peru serwuje się ją na przykład z chicharrón, papa rellena lub tamalami.

Polacy w Peru

przez Emilia Lenz-Camacho

Peru i Polska. Oddalone od siebie o ponad 11 tys. km, wydają się tak odległe, a łączy je tak wiele. I nie są tylko kolory flagi i umiłowanie wolności, ale również ważne postaci. Dzisiaj poznacie Polaków, dla których Peru stało się drugą ojczyzną, i w którego rozwój włożyli całą swą mądrość, energię i serce.

Chicharrón

przez Emilia Lenz-Camacho

Chicharrón, czyli prawdziwa uczta mięsożercy, wywodzi się z Hiszpanii. Choć oryginalnie szykowana z różnych rodzajów mięs, w Peru, do jego przygotowania używana jest jedynie wieprzowina. Łatwy w przygotowaniu, syty, a przede wszystkim smaczny, chicharrón stał się niodłącznym elementem peruwiańskiego świętowania, od zwykłej niedzieli, po Wielkanoc czy Święto Niepodległości. Idealny na śniadanie, obiad lub kolację, zazwyczaj serwowany jest w bułce wraz ze smażonymi batatami oraz sałatką z czerwonej cebuli.