emilia blog

EMILIA LENZ-CAMACHO

Chicharrón, czyli prawdziwa uczta mięsożercy, wywodzi się z Hiszpanii. Choć oryginalnie szykowana z różnych rodzajów mięs, w Peru, do jego przygotowania używana jest jedynie wieprzowina. Łatwy w przygotowaniu, syty, a przede wszystkim smaczny, chicharrón stał się niodłącznym elementem peruwiańskiego świętowania, od zwykłej niedzieli, po Wielkanoc czy Święto Niepodległości. Idealny na śniadanie, obiad lub kolację, zazwyczaj serwowany jest w bułce wraz ze smażonymi batatami oraz sałatką z czerwonej cebuli, na ktorą przepis znajdziecie w sekcji sałatki i surówki.

SKŁADNIKI

  • 600 g żeberek trójkątów
  • 400g boczku surowego

  • sól do smaku

  • woda

Uwaga! Proporcje i rodzaj mięsa nie grają tak naprawdę większej roli. Ważne, żeby mięso, które wybierzemy było kruche i dość tłuste, dlatego właśnie my mieszamy żeberko – źródło mięsa z boczkiem, którego tłuszcz dodaje soczystości i jest niezbędny podczas przygotowania. Pamiętajcie, że ze względu na długi proces przygotowania z tego co włożymy do garnka zostanie zaledwie połowa.

PRZYGOTOWANIE

Obmyj mięso, jeśli kawałki są bardzo grube ponacinaj je głęboko nożem. Włóż je do garnka i zalej wodą, tak by zakrywała ona całe mięso i posól. Brawo! Najtrudniejszą część macie za sobą. Teraz wystarczy włączyć kuchenkę i… zabrać się za czytanie książki, obejrzeć ciekawy film, lub posprzątać mieszkanie zanim woda zupełnie się wygotuje. Gdy tak się stanie, odłóżcie rozpraszacze na bok. Przed Wami kolejne trudne zadanie, a mianowicie podsmażenie mięsa w jego własnym tłuszczu na złoty kolor.

 

Tadaaam! Wasz peruwiański chicharrón jest gotowy po 15 minutach pracy i około 2 godzinach nic nie robienia możecie wybrać dodatki i zabrać się do jedzenia. Smacznego!

Spróbowaliście już naszego przepisu? Z czym chicharrón smakuje Wam najbardziej? Jak zwykle czekamy na Wasze komentarze i zdjęcia!

Udostępnij